Hegels verhaal begon in 1988 aan de Technische Universiteit in Trondheim, Noorwegen.
Hegel is tegenwoordig een van de meest gevestigde merken in de hifi-markt en produceert geïntegreerde, voor- en eindversterkers, evenals enkele van de meest moderne en geavanceerde DAC’s. Het bedrijf heeft dealers in 53 landen en haar producten worden over de hele wereld verkocht. Awards en persrecensies spreken voor zich.
Het verhaal begint in 1988. Bent Holter, een student aan de Technische Universiteit in Trondheim (NTNU), besloot een scriptie te schrijven over het oorspronkelijke ontwerp van de transistor die in versterkers wordt gebruikt, dat de problemen van traditionele hifi-systemen zou oplossen. Vijand nummer één was vervorming. Holter kon op de een of andere manier niet accepteren dat wanneer we een eenvoudig signaal aan een versterker leveren, de uitgang dat signaal en nog iets anders reproduceert; vervorming veroorzaakt door de elektronica.
Het bestrijden van vervorming betekent meestal verslechtering van andere parameters, waaronder de dempingsfactor. Holter besloot los te komen van klassieke schema’s en ontwikkelde een project dat de basis werd van wat we tegenwoordig kennen als SoundEngine Technology. En waar komt de naam van het bedrijf vandaan? In zijn vrije tijd speelde Bent in een rock-metalband genaamd The Hegel Band. Toen ze versterkers nodig hadden voor concerten, stelde hij voor om ze zelf te bouwen. Zijn ideeën kregen echt vorm, maar het kostte veel geld om de technologie te verfijnen. Hulp kwam van Telenor – een van de grootste spelers in de telecommunicatie-industrie.
De vroege jaren 90 waren een periode van aanvankelijke welvaart voor het merk. Ten eerste zorgden ze voor de gepatenteerde oplossing die tegenwoordig bekend staat als SoundEngine. Later werd een DAC ontwikkeld (1994) en kwam de eerste CD-speler (1996). In de komende acht jaar heeft het bedrijf zijn productassortiment gestaag verbeterd en jaar op jaar meer winst gegenereerd. Toen de financiële crisis uitbrak, kozen de meeste bedrijven onmiddellijk voor een defensieve strategie, wat inhield dat ze kosten moesten besparen. Hegel speelde anders. Hij huurde nieuwe ingenieurs in om apparaten te ontwerpen. Enige tijd later werden gloednieuwe D/A-converters geboren.